Šta treba da znate pre nego što iznajmite stan

Šta treba da znate pre nego što iznajmite stan

 

Selidba i zakup novog stana su velika životna stavka, a prave informacije u pravo vreme, pomoći će da sve protekne bez stresa! Kako biste bili dobro pripremljeni na ono što Vas čeka, pročitajte naše savete.

1. Odredite budžet. Da biste znali koji stanovi dolaze u obzir za selidbu, potrebno je da definišete budžet van čijeg okvira nećete drastično izlaziti. Pri tome je važno imati u vidu da visina kirije nije jedino važna! Raspitajte se o ceni Infostana u nekretnini koju želite da iznajmite i odredite potencijalne ukupne mesečne troškove.

2. Istražite kraj. Traženje stana u milionskom gradu, može da bude izuzetno težak zadatak. Zato bi bilo mnogo lakše odabrati delove grada u kojima biste voleli da živite i skratite sebi posao. Nakon toga, uzmite slobodan vikend i napravite jednu lepu šetnju  kroz njih. Utvrdite kakav je javni prevoz, da li Vam je posao na razumnoj udaljenosti, gde se služi najbolja kafa i koliko se možete zamislite u njihovim ulicama.

3. Saznajte više o vlasniku. Nakon što ste pronašli nekretninu koja Vam odgovara, dogovorite se za sastanak sa vlasnikom. Prvi kontakt je krucijalan jer ćete na taj način videti da li vredi sarađivati sa stanodavcem u budućnosti. Proverite da li postoji dug, jer niste u obavezi da plaćate zaostale račune. Vaše je pravo da ga pitate sve što Vas interesuje i naglasite detalje koji su Vama posebno važni.

4. Pogledajte unutrašnjost stana. Prođite kroz ceo stan i zabeležite sve nedostatke, popišite koje su popravke potrebne, počevši od uređaja, zidova, nameštaja, stolarije i svega što Vam zapadne za oko. Napravite spisak i potvrdite sa vlasnikom stanje u kome se stan nalazi. Po Zakonu, trebalo bi napraviti Zapisnik o primopredaji stana, koji će predstavljati dokaz o nedostacima.

5. Pitajte za ljubimce. Ukoliko vodite sa sobom svoje verne prijatelje posebno je bitno da to naglasite svom stanodavcu pre potpisivanja ugovora. Čak i ako je njegov odgovor potvrdan, raspitajte se kod njega da li su vaše najbliže komšije alergične ili se boje pasa. Bitno je da izbegnete neprijatne situacije na vreme.

6. Sklopite ugovor. Ugovor štiti i zakupca i zakupodavca. Precizirajte način plaćanja, trajanje zakupa, visinu stanarine, depozita, ko je odgovoran za popravke u stanu i proverite da li su sve informacije ispravno napisane.

7. Napravite plan selidbe. Selidba nije jednostavan posao i u većini slučajeva nećete biti u stanju da to uradite sami. Ako imate puno prijatelja zamolite ih da Vam pomognu u ovom „tamo-vamo“ procesu. Ovo je i najjeftinija opcija, koštaće Vas pice i piva i obećanja da vraćate uslugu kada bude bilo potrebno. U drugom slučaju razmislite o angažovanju agencije koja pruža usluge selidbe.

8. Restartujte svoje misli. Novi stan je novi početak. Smatrajte ovu selidbu početkom lepe priče i Vaš stan će čim završite sa raspakivanjem izgledati kao dom.

Ako ste spremni za pohod na novi stan, imajte u vidu sve ove savete i bezbrižno krenite u potragu na našem sajtu!


Komentari 0