Sve što trebate znati prije kupovine stana ili kuće

Sve što trebate znati prije kupovine stana ili kuće

Napokon ste uštedili dovoljno novca ili stekli uslove za kredit za kupovinu stana ili kuće i spremni ste za ovu veliku životnu investiciju. Useljenje u vlastiti ili novi stan ili kuću je uzbudljiv i važan životni događaj, no prije samog potpisa na ugovor o kupovini nekretnine, važno je sačuvati ‘hladnu glavu’ te pažljivo odabrati mjesto koje ćete uskoro zvati svojim domom.

Kako bi donijeli što bolju odluku, donosimo malu listu stvari na koje trebate obratiti pažnju prije kupovine nekretnine;

Provjera dokumentacije

Iako za ovo ne trebaju posebne napomene, prva stvar koju trebamo napraviti prije kupovine stana ili kuće jeste da provjerimo da li je sva vlasnička dokumentacija uredna te da li je osoba koja prodaje stan ili kuću jedini vlasnik nekretnine.

Provjerite da li je nekretnina i prije mijenjala vlasnike. Ako jeste, od sadašnjeg tražite ovjereni kupoprodajni ugovor i napravite fotokopiju tog ugovora. Postoji mogućnost da je trenutni vlasnik naslijedio stan ili kuću ili ga je dobio putem ugovora o doživotnom uzdržavanju. Uvijek insistirajte na tome da saznate kako je vlasnik došao u posjed nekretnine i provjerite da li su ti dokumenti uredno potpisani i ovjereni kod advokata i notara.

Posložite prioritete

 


Komentari 1
Admin 4 years ago
123